Een veilig en toegankelijk Nieuwendammerdijk.

Door Canan Uyar op 13 december 2021
In april 2020 heeft de stadsdeelcommissie een unaniem advies aangenomen om meer ruimte te maken voor voetgangers op het trottoir en dat naar het college gestuurd.
Want met objecten zoals fietsen, bomen, fietsrekken, terassen, banken op het trottoir blijft er steeds minder ruimte voor de voetganger.
In dat advies staat ook een bullit (die notabene geschreven is door een volksvertegenwoordiger die ook nog eens dijkbewoner is) om de Waterlandse Zeedijken in Noord, waar ook Nieuwendammerdijk onder valt, te inventariseren of de nieuwe vereiste voetgangersruimte van 1.80-2.00 meter daar haalbaar is en zsm deze dijkwegen te herinrichten. Commissie kon zich hierin vinden en heeft het advies unaniem ondersteund.
Afgelopen woensdag hadden we een Nieuwendammerdijk bewoner die kwam inspreken in de commissie over objecten op het trottoir die de doorgang belemmerden. We deelden haar zorgen en onderstreepten dat er op korte termijn zeker een oplossing moest komen.
Daarom heeft de PvdA om een monitoring gevraagd, die is toegezegd, om deze situatie over een paar maanden nogmaals op de agenda te kunnen zetten. Zo kunnen we de nu ingevoerde maatregelen door de portefeuillehouder zoals flyeren en sjablonen, met het verzoek het stoep object vrij en toegankelijk te houden, evalueren en waar nodig strak trekken en/of op hardere maatregelen aandringen.
Op korte termijn dit probleem oplossen door handhaving in te zetten is gezien de geringe handhavingscapaciteit die we in Noord hebben onmogelijk.
Voor de lange termijn oplossing hebben de fracties van GL, PvdA en SP tijdens de vergadering nog eens het unaniem advies uit april 2020 aangehaald.
Want dat de Nieuwendammerdijk veilig en toegankelijk moet zijn voor alle weggebruikers willen we allemaal.
Foto’s Hetty Oorbeek
Canan Uyar

Canan Uyar

Canan is sinds 2010 politiek actief in Noord. Ze heeft zowel in de stadsdeelraad (2010-2014) als de Bestuurscommissie (2014-2018) gezeten. Sinds maart 2018 zit ze in de Stadsdeelcommissie tevens is ze fractievoorzitter van Pvda Amsterdam-Noord. Zij houdt zich onder andere bezig met; gelijke kansen voor iedereen, balans tussen verdichting en leefbaarheid, behoud van groen, mobiliteit

Meer over Canan Uyar