Door op 10 juni 2013

Hans Spekman op de fiets door Noord.

Afgelopen vrijdag fietste Hans Spekman, samen met PvdA fractieleden Klaas Loef en Anne-Mieke Bulters door Amsterdam Noord. Hij luisterde hoe betrokken bewoners en ondernemers zich hier inzetten voor hun buurt.

 

 

 

Hoe kijkt een Utrechtenaar tegen Amsterdam Noord aan?

Vrijdagochtend 7 juni om half tien stappen Klaas Loef, Hans Spekman en Anne-Mieke Bulters op de fiets bij het Stadsdeelkantoor. De zon schijnt. We hebben een vol programma dus we trappen stevig door. Als eerste naar Nieuwendam-Noord. Hans is onder de indruk van al het groen. We fietsen langs de Heemtuin en de schooltuintjes. “wat zijn die groot hier!”. Is de opmerking van Hans. We fietsen Nieuwendam-Noord binnen en het valt ons alle drie op dat het schoon is. Dat is wel eens anders geweest. Ook naast de containers ligt geen vuil. De aanpak met buurtmeester, vliegende brigade en betrokken buurtbewoners werpt zijn vruchten af. We maken een rondje door Nieuwendam en buigen af naar de Kleine Wereld.

Bij sportschool Pancration worden we ontvangen door Chris Dolman. Vol trots laat hij zijn prijzenkast zien. Hij heeft gevochten met Anton Geesink. Op de bank zitten drie jongens uit de buurt. AliAmrani vertelt dat hij jongens van de straat hier naar toe haalt. Dit is een ontmoetingsplek voor de buurt. Ze trainen, maar ze krijgen ook te eten. Hij is een vertrouwenspersoon voor de jongens. Als er iets mis gaat op school, belt hij op en bemiddelt hij. Hij runt samen met de dochter van Chris de sportschool. Het is een begrip in de buurt. Ook als je de contributie niet kunt betalen, ben je welkom. Dan doe je klusjes. Maak je schoon of doe je iets anders. Hans is geïnteresseerd en onder de indruk. Ger Roos de buurtregisseur komt ook even langs en bevestigt het grote belang van deze sportschool. Hans vraagt hem naar de criminaliteit in deze buurt. Dat valt mee volgens Ger. Hij heeft hier nog maar 2 wietplantages opgedoekt. In Osdorp waren dat er 37. Octay, ambtenaar wijkaanpak van het stadsdeel komt ook binnenlopen en vertelt dat het stadsdeel deze sportschool van harte ondersteunt. We stappen weer op, onder de indruk van deze hartverwarmende plek, waar iedereen welkom is. We beloven een keer terug te komen als de ouders aanwezig zijn.

Op de fiets zetten we er weer de vaart in. We komen langs Noordermare, de nieuwbouwwijk tegenover het Waterlandplein. Hans vraagt of Noord  aan het verjuppen is. Wij vinden van niet. De buurten van Noord houden hun karakteristieke trekken. De echte Noorderling blijft. We fietsen langs het pierenbadje. Het is open!! Klaas vertelt over onze inspanningen om het open te houden met professioneel beheer. We fietsen de Vogelbuurt binnen. Hans is meteen onder de indruk van de architectuur.

Bij het Leefkringhuis worden we hartelijk ontvangen door Paul Scheerder. Hij vertelt over het vertrouwen van de bewoners en over de huizen waar permanent kinderen en vrouwen opgevangen worden. Hoe lukt het om buiten de bureaucratisering van bureau Jeugdzorg en andere hulpverleningsinstanties te blijven? Paul antwoordt dat mensen naar hem toekomen. Er is een alleenstaande moeder met psychiatrische problemen die niet de hele week voor haar kinderen kan zorgen. De kinderen wonen de helft van de week in het leefkringhuis, de andere helft bij de moeder. ”Opvang wordt hier in de wijk, dicht bij mensen georganiseerd”. Wij zijn trots dat we al 30 jaar het Leefkringhuis in Noord hebben. Hans Spekman is verbaasd dat dit zo goed en zonder bureaucratie georganiseerd kan worden.

De timmerwerkplaats van Kees Wolfrath op de Grasweg is ons laatste bezoek. Het is een ruime, lichte werkplaats boven restaurant Chef’s Table. Kees vertelt hoe hij botst met Bouw en Woningtoezicht. De regelgeving is zo strak en niet consequent. Er kan niet verbouwd worden. Fotomodel Doutzen Kroes is om die reden weer vertrokken uit Amsterdam, zegt hij. Hans zegt zich te ergeren aan de anarchie in Amsterdam en de macht van de diensten. Klaas en ik zijn het er over eens dat we verantwoordelijk wethouder Freek Ossel ook snel naar Noord moeten halen. Met deze belofte springen we weer op de fiets en racen terug naar het stadsdeelkantoor. Hans vind Noord Schoon en groen. Hij gaat weer verder want hij moet ook nog naar Den Haag.