Hoeveel druppels passen nog in de Noordse emmer?

Door Canan Uyar op 14 maart 2021

Onze vergadering van deze week stond in het belang van groen in Noord.
Afgelopen paar jaar is ivm nieuwbouw en/of herinrichting wegen/straten heel wat groen en bomen verdwenen in Noord.
Voorgenomen bomenkap in het Noorderpark leek de laatste druppel die de emmer deed overlopen.

Afgelopen woensdag hebben heel wat boze en verontruste bewoners ingesproken over voorgenomen bomenkap tbv herinrichting Noorderpark maar ook over bomenkap en -herplant in heel Noord.
Bewoners en commissieleden spraken hun zorgen uit over verdwijnen van groen. Natuurlijk hebben we nieuwe woningen nodig en natuurlijk moeten onze wegen/straten/parken af en toe heringericht worden. Wat wij vreselijk vinden is dat dit bijna altijd ten koste van het groen gaat.

We hebben indrukwekkende beelden van Noord gezien die afgelopen 16 jaar als het ware ontgroend is. Beelden waren schrikbarend en weergaven een triest beeld van hoe Noord nu is namelijk minder groen, meer steen.
Daarom hebben GroenLinks, PvdA en PvdO woensdag een ongevraagd advies ingediend om de voorgenomen bomenkap en het realiseren van het evenemententerrein in het Noorderpark nogmaals in ogenschouw te nemen en bewoners goed erbij te betrekken.

PvdA-Noord had afgelopen woensdag ook bomenkap en -herplant op de agenda gezet. We hadden al in 2016 aandacht hiervoor gevraagd en waren benieuwd hoe de situatie nu is. Want we zien Noord niet groener maar juist grijzer worden.
Huidige bomenkaart van Amsterdam waar bomenkap en -herplant bijgehouden wordt is onoverzichtelijk. Beleid in Amsterdam is dat er voor elke gekapte boom er een nieuwe boom geplant moet worden. Soms zelfs meerdere omdat er een omrekentabel herplant is op basis van de leeftijd van de gekapte bomen. Wel is het zo dat er bijna altijd een enorm grote boom verdwijnt en daar in de plaats een/twee grassprietjes terugkomen. En dan is het een kwestie van minimaal 30-40 jaar afwachten totdat er een volgroeid boom de straatbeeld vult.
Om zowel bomenkap als -herplant goed in beeld te krijgen hebben we meer nodig dan huidig bomenkaart. Want we willen weten waar de gekapte bomen herplant worden. En als ze zoals de verordening het voorschrijft al herplant zijn waarom zien we dat niet terug in onze straatbeeld?

Daarom wil de PvdA zsm met een ongevraagd advies komen die zegt dat;
-groen beschermd en gekoesterd dient te worden
-we zuinig om gaan met ons groen/bomen
-er een transparant overzicht komt zodat we de gekapte bomen kunnen volgen tot en met de herplant
-bewoners betrokken worden zowel bij kap als herplant van bomen
enz. 

Zowel GroenLinks als PvdO willen samen meedenken en meeschrijven aan dit advies. Groen is onze toekomst, we willen het bestaand groen behouden en doorgeven aan onze kinderen. Dus snel actie ondernemen is belangrijk.
Zeker nu het Noordse emmer aan het overlopen is.

Canan Uyar

Canan Uyar

Canan is sinds 2010 politiek actief in Noord. Ze heeft zowel in de stadsdeelraad (2010-2014) als de Bestuurscommissie (2014-2018) gezeten. Sinds maart 2018 zit ze in de Stadsdeelcommissie tevens is ze fractievoorzitter van Pvda Amsterdam-Noord. Zij houdt zich onder andere bezig met; gelijke kansen voor iedereen, balans tussen verdichting en leefbaarheid, behoud van groen, mobiliteit

Meer over Canan Uyar

Waar ben je naar op zoek?