24 januari 2014

Noord: het hipste jongetje van de klas

Noorderlingen zijn al decennialang trots op hun stadsdeel: in Noord kijkt men naar elkaar om en maakt men er – in voor- en tegenspoed – met elkaar het beste van. De rest van de stad dacht daar anders over. Voor veel Amsterdammers was ‘de overkant’ hetzelfde als de andere kant van de wereld.

Hoe anders is dat tegenwoordig. Amsterdam-Noord is opeens het hipste jongetje van de klas. Ga maar na: hier zijn de NDSM-werf, filmmuseum Eye en spannende nieuwe restaurants. Hier verrijzen nieuwe woonblokken, vind je de culturele vrijplaats de Tolhuistuin en wordt de oude Shelltoren het nieuwe clubhuis van evenementenorganisator ID&T.

Kortom: Noord is een stadsdeel dat ongelooflijk in ontwikkeling is. Dat zorgt af en toe voor spanningen: bewoners die al jaren in Noord wonen, vinden soms dat hun wijk wordt overgenomen door nieuwe Noorderlingen. Maar gelukkig gaat het in de meeste gevallen goed en leven nieuwe en oude bewoners juist gezellig naast en mét elkaar.

Het mooie is dat ook het Noordse karakter is behouden. Een goed voorbeeld is de Van der Pekbuurt, waar de afgelopen jaren veel nieuwe winkels zijn bijgekomen. Sommigen vinden het maar niets, al ‘die nieuwe, dure zaken’, maar de meeste inwoners zien juist dat de straat hierdoor enorm is verrijkt.

De komende jaren zal Noord zich alleen maar verder ontwikkelen. Voor de PvdA is het belangrijk dat zowel de nieuwe als oude Noorderlingen hiervan profiteren. Wijken worden opgeknapt en bedrijvigheid wordt binnengehaald. Met de komst van de Noord-Zuidlijn wordt Noord bovendien definitief vastgeknoopt aan die andere kant van het IJ. Zo is een tripje naar Noord straks voor niemand meer een wereldreis.