PvdA Amsterdam-Noord wil eigen stadsdeelbestuurders kiezen

Door Canan Uyar op 15 mei 2021

Afgelopen woensdag tijdens de stadsdeelcommissie hebben we het over het bestuurlijk stelsel gehad. Bijna alle commissieleden vonden dat er heel wat te verbeteren en versterken valt op macht en gezag op stadsdeelniveau.
Uitzondering was het verlengd bestuur model.
Meerderheid van de commissie koos voor het huidige model met de kanttekening dat het college met een paar door hen geschikt geachte kandidaten komt en de commissie daaruit bestuurders kiest. Een minimale democratie dus want je kiest uit kandidaten die het college goedkeurt.
PvdA, die hierin ondersteund werd door PvdO, vind het van cruciaal belang en een principe kwestie dat de stadsdeelcommissie zonder inmenging van het college zelf de ruimte en het recht moet krijgen om eigen bestuurders te kiezen.
Daarom hebben PvdA en PvdO niet meegestemd met dit punt van het advies.
We vinden het heel erg belangrijk dat macht en tegenmacht goed geregeld hoort te zijn en dat stadsdeelbestuurders geen knip-plak werk van het college zijn.
Verlengd bestuur is voor de Gemeente makkelijk besturen want de macht ligt en blijft dan bij het college. En met zelf geschikt geachte en benoemde bestuurders heb je geen hoofdpijn.
Voor de stadsdelen betekent het echter dat ze in een dwangbuis van het college zitten, zonder enig vorm van tegenmacht.
En dat ondermijnd de democratie op stadsdeelniveau.
Vandaar ons veto om op het zelfde voet verder te gaan.

Canan Uyar

Canan Uyar

Canan is sinds 2010 politiek actief in Noord. Ze heeft zowel in de stadsdeelraad (2010-2014) als de Bestuurscommissie (2014-2018) gezeten. Sinds maart 2018 zit ze in de Stadsdeelcommissie tevens is ze fractievoorzitter van Pvda Amsterdam-Noord. Zij houdt zich onder andere bezig met; gelijke kansen voor iedereen, balans tussen verdichting en leefbaarheid, behoud van groen, mobiliteit

Meer over Canan Uyar