PvdA wil een plan van aanpak voor een goed en gedegen participatietraject.

Door Canan Uyar op 10 april 2021

Participatie in Noord; een gebed zonder einde?

Het knalde en knetterde aan alle kanten afgelopen woensdag tijdens de stadsdeelcommissievergadering.
Burgerparticipatie en volksvertegenwoordiging botste met de bestuurlijke ambitie en opdrachten.
Noord voelde zich NIET gehoord.

Ophef ging deze keer om een bijeenkomst over ‘Groen in de verdrukking’ van Noord wordt Gehoord. In deze bijeenkomst was iedereen welkom om zijn zegje over groen te doen en mochten bewoners ook verbeterpunten voordragen aan het stadsdeel. Bijeenkomst werd van begin maart naar 6 april verplaatst. Begin april trok het stadsdeel echter de opdracht van de Tolhuistuin (organisator) in en de burgerredactie die de vrije inspraak, door inmenging van het stadsdeel, in de soep zag lopen zegde het vertrouwen in het stadsdeel op en trok zich terug. Uiteindelijk werd de bijeenkomst van Noord werd Gehoord over ‘Groen in verdrukking’ afgelast.

De portefeuillehouder heeft de stadsdeelcommissie op 24 maart over de ontwrichte samenwerking tussen het stadsdeel, de Tolhuistuin en de burgerredactie van Noord wordt Gehoord bijgepraat.
Een dag later kregen de fracties van de PvdA en PvdO nieuwe informatie en inzicht over de situatie.

Dus hebben we Noord wordt Gehoord afgelopen woensdag op de agenda van de stadsdeelcommissie gezet. We wilden geen welles en nietes spelletjes maar hoor en wederhoor. Daarom zijn zowel de Tolhuistuin als de burgerredactie door ons uitgenodigd om te komen inspreken bij onze vergadering. Insprekers die stuk voor stuk Noord een warm hart toe droegen en behoorlijke expertise in huis hadden waren behoorlijk boos en teleurgesteld over de bestuurlijke inmenging in de programmaopzet en -inhoud. Ze voelden zich niet serieus genomen en belemmerd in hun vrije bewegingsruimte, vrije inspraak en participatie om het programma tot stand te brengen.

Portefeuillehouder gaf ruiterlijk toe dat het bij Noord wordt Gehoord niet goed is gegaan, nam de schuld op zich en zei hiervan te willen leren.
Jammer genoeg hebben een paar verkeerd gekozen woorden tijdens het debat de gemoederen in plaats van sussen zelfs hoger doen oplopen. Reeds beschadigd vertrouwen heeft hierdoor nogmaals een fikse deuk opgelopen.

Afgelopen drie jaar hebben we het in de stadsdeelcommissie vaak over projecten gehad waar participatie en communicatie niet goed gegaan is in Noord. De keren dat de PvdA hier extra aandacht en verbetering voor gevraagd heeft is niet meer bij te houden.

De ooit zo rustige Noord is in rap tempo aan het veranderen. Verlaten terreinen transformeren tot nieuwe wijken en door de komst van nieuwe bewoners krijgen ook bestaande buurten een ander karakter. Er wordt volop gebouwd we groeien als kool hierdoor komt groen vaak in verdrukking. Behoefte bij onze bewoners is daarom groter dan ooit om mee te praten en mee te denken over hun stadsdeel. En ze hebben zoveel expertise en ervaring in huis dat we hun bij deze grote verandering en ontwikkeling hard nodig hebben.

We weten donders goed dat we niet iedereen tevreden kunnen stellen en niet alles waar kunnen maken maar goed en serieus luisteren en waar mogelijk beleid aanpassen en/of veranderen vind de PvdA erg belangrijk. En wanneer dat niet gebeurt of zelfs gedwarsboomd wordt dan zijn we behoorlijk kritisch.
Afgelopen woensdag was dat ook het geval en hebben we ons ongenoegen over de gang van zaken nogmaals geuit en voor de zoveelste keer om verbetering gevraagd.

Het is erg jammer dat we de burgerredactie die zoveel expertise en betrokkenheid in zich had kwijt zijn geraakt. Die hebben het vertrouwen in het stadsdeel opgezegd, willen op eigen kracht met eigen middelen verder gaan en willen aan een participatie protocol werken.

PvdA en PvdO hebben aan de portefeuillehouder aangeboden mee te willen werken aan verbeteren van huidige situatie.

Tevens heeft de PvdA om een plan van aanpak voor een goed en gedegen participatietraject gevraagd.
Portefeuillehouder heeft toegezegd dit te zullen doen.

 

Canan Uyar

Canan Uyar

Canan is sinds 2010 politiek actief in Noord. Ze heeft zowel in de stadsdeelraad (2010-2014) als de Bestuurscommissie (2014-2018) gezeten. Sinds maart 2018 zit ze in de Stadsdeelcommissie tevens is ze fractievoorzitter van Pvda Amsterdam-Noord. Zij houdt zich onder andere bezig met; gelijke kansen voor iedereen, balans tussen verdichting en leefbaarheid, behoud van groen, mobiliteit

Meer over Canan Uyar