Wat is volksvertegenwoordiging?

Door Canan Uyar op 5 november 2021

Ik mocht laatst namens de stadsdeelcommissie een advies schrijven over een afgerond participatietraject. Als oud-bewoner van dezelfde buurt dacht ik gelijk; dit is niet volledig.

Ik ging zelf op pad om het participatietraject wat aan te vullen want volgens mij weergaf die niet helemaal waar bewoners behoefte aan hadden. Het gaat hier om een nieuw ontwerp van de Hagentuin op het J. P. Thijsseplein.

Het J.P. Thijsseplein bevindt zich midden in ontwikkelbuurt de Volewijck.  Hier wonen bewoners die worstelen met multiproblematiek zoals armoede, schulden, laaggeletterdheid, schooluitval, depressie, werkloosheid enz. Een buurt waar mijn ouders 20 en ik 10 jaar gewoond heb. Waar mijn kinderen op J.P. Thijsseplein gespeeld hebben en waar ik nog steeds heel vaak kom omdat ik daar vrienden en kennissen heb wonen.

Dus ging ik een middagje op het J.P. Thijsseplein zitten om de wensen en ideeën van de bewoners op te halen. De opgehaalde punten heb ik namens de stadsdeelcommissie in een advies gegoten en aangeboden aan het Dagelijks Bestuur. Portefeuillehouder keek er behoorlijk positief naar en omarmde deze nieuwe punten als aanvulling op het ontwerpplan.

Maar mijn collega-commissieleden waren, behalve mijn fractiecollega’s, unaniem mee eens dat dit geen advies van de stadsdeelcommissie kon worden. Sommige commissieleden namen dit hoog op: hoe durfde ik het participatietraject van de ambtenaren over te doen?

Resultaat was dat ik door alle andere fracties/gebiedscommissieleden gesommeerd werd (stille commissieleden tel ik ook mee, want wie zwijgt stemt toe), om het advies aan te passen, want anders wilden ze het niet ondersteunen.

Dus mijn vraag is: wat is volksvertegenwoordiging?

Je goedkeuring geven aan een ontwerpplan ook al weet je dat wat erin staat op weinig draagvlak kan rekenen. En niet tegemoet komt aan wensen en behoeften van de bewoners.

Of luisteren naar de bewoners en dat vertalen in een advies richting het Dagelijks Bestuur?

Dat is toch de taak van de volksvertegenwoordigers? Of begrijp ik mijn taak verkeerd?

Canan Uyar

Canan Uyar

Canan Uyar

Canan is sinds 2010 politiek actief in Noord. Ze heeft zowel in de stadsdeelraad (2010-2014) als de Bestuurscommissie (2014-2018) gezeten. Sinds maart 2018 zit ze in de Stadsdeelcommissie tevens is ze fractievoorzitter van Pvda Amsterdam-Noord. Zij houdt zich onder andere bezig met; gelijke kansen voor iedereen, balans tussen verdichting en leefbaarheid, behoud van groen, mobiliteit

Meer over Canan Uyar