Door op 14 april 2016

Weblog Coby van Berkum, Jos de Rooij wereldberoemd in Noord

Als muzikant wist hij mijn dag muzikaal te verrijken. Ik stond altijd even stil, om naar zijn muziek te luisteren.

Het overlijden van Jos de Rooij heeft een golf van verslagenheid veroorzaakt bij veel inwoners van Noord. Op verschillende momenten wordt stilgestaan bij dit plotselinge verlies. Zoals afgelopen vrijdag in het buurthuis Van der Pek waar na een gezamenlijke maaltijd herinneringen aan Jos werden opgehaald. Jos was medeoprichter van dit buurthuis, maar had er ook zijn wekelijkse kookclub. Een kookclub die steeds meer inwoners aantrekt, niet alleen om een maaltijd te nuttigen maar ook om samen de week af te sluiten. Iedereen is welkom bij deze maaltijd en Jos heeft mij vorige week nog uitgenodigd om ook te komen eten; gewoon als bewoner.

Inmiddels ben ik 34 jaar een Noorderling en was mijn eerste kennismaking met Jos op het winkelcentrum Buikslotermeerplein. Als muzikant wist hij mijn dag muzikaal te verrijken. Ik stond altijd even stil, om naar zijn muziek te luisteren, mee te neuriën en daarna mijn weg te vervolgen.

In de loop der jaren heb ik regelmatig contact gehad met Jos. Een van mijn dierbare herinneringen is de tweede Volksopera in Tuindorp Oostzaan. Onder muzikale begeleiding van Jos mochten Franka Kanters (Ymere) en ik de Volksopera openen. Wij vonden het leuk om dat met een lied te doen en hadden thuis al een keer geoefend met elkaar. Tijdens de voorbereidingen was er een moment dat ik alleen voor Jos moest zingen. Ik kan u vertellen dat dat toch iets heel anders is dan het besturen van een stadsdeel. Jos had de gave om iemand het gevoel te geven de sterren van de hemel te zingen, zelfs in je eentje. Daarom was het altijd een feest om met Jos te zingen en wist hij iedereen mee te krijgen.

Vorig jaar heeft Jos nog een CD uitgebracht die volledig in het teken van Amsterdam-Noord stond. Hij vond dat er ook een liedje over het Stadsdeel bij hoorde “Geef ons de Deelraad terug” (MP3, 4.4 MB). Het werd een duet voor twee, Jos en ik. We hebben eerst nog even gesteggeld over de tekst, omdat ik hem veel te opruiend vond. Volgens Jos viel dat reuze mee. Gelukkig kon hij zich vinden in een iets minder scherpe tekst, waarin zijn activisme toch is terug te horen.

Tot slot heb ik Jos zijn betrokkenheid gezien bij het behoud van het buurthuis Van der Pek, en zijn inzet om de buurtvaders daar weer een plek te geven. Gedurende een korte periode is het buurthuis gesloten geweest, maar door de inzet van actieve inwoners o.a. onder zijn leiding, is het buurthuis door bewoners in beheer genomen en was de sluiting van korte duur. Voor de opening hebben de buurtvaders het buurthuis schoongemaakt. Er werd geen duur schoonmaakbedrijf ingehuurd, maar de buurtvaders kregen er een kleine vergoeding voor. Jos vocht hiervoor, altijd samen met elkaar en voor de kwetsbaren, tegendraads, maar altijd samen zoeken naar een oplossing.

Het overlijden van Jos is een groot verlies voor Noord. Een strijder die zich altijd inzette voor het stadsdeel, met elkaar en voor de kwetsbaren. Een beetje tegendraads maar altijd op zoek naar een gezamenlijke oplossing.