Zeg sorry tegen Noorderlingen

Door Canan Uyar op 17 december 2020

Onze stadsdeelcommissielid Canan Uyar @hetParool.

Zeg sorry tegen Noorderlingen.
Geef bewoners compensatie, erkenning van gezondheidsproblemen en excuses.

Het Parool Dinsdag 15 december 2020 

Ruim een jaar geleden werd ontdekt dat veel Amsterdamse huurwoningen nog loden drinkwaterleidingen hebben. Begin deze maand werd bekend dat nog duizenden huishoudens wachten op vervanging van hun waterleiding en dat het vervangen nog tot 2022 zal duren.

Veel bewoners uit de Tuindorpen in Amsterdam-Noord moeten nog steeds met pakken drinkwater uit de supermarkt slepen of zijn afhankelijk van openbare watertappunten op straat.

Nederland heeft het beste drinkwater ter wereld, maar ondertussen moeten duizenden Amsterdammers hun drinkwater buiten de deur halen. Het is haast onvoorstelbaar!

De gemeente dringt aan op het sneller vervangen van de loden waterleidingen, maar dat is niet genoeg. De woningcorporaties moeten een gedegen, onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de gezondheidsschade die bewoners mogelijk hebben opgelopen. Ook moeten corporaties excuses maken voor hun nalatigheid.

Door tekortschietende wetgeving en laksheid van woningcorporaties hebben bewoners jaar in, jaar uit hoge concentraties lood binnengekregen. Veel bewoners hebben gezondheidsklachten en willen zekerheid over de oorzaak van die klachten. Ze krijgen geen erkenning dat hun klachten veroorzaakt kunnen zijn door de loden leidingen.

Er zijn bewoners die met ondefinieerbare ziektes worstelen. Ook ouders van kinderen met leer- en concentratieproblemen trekken aan de bel. We hebben het hier over gezinnen en kinderen die jarenlang loodgehaltes tot wel twaalf keer de ‘veilige’ wettelijke norm hebben binnengekregen.

Ondertussen gaan woningcorporaties door met het verhuren van huizen met loden waterleidingen. En waar de leidingen vervangen zijn, ‘vergeet’ de verhuurder vaak te zeggen dat je ook uit nieuwe waterleidingen de eerste drie maanden geen water mag drinken. Corporaties biedenbewoners met loden leidingen wel een huurverlaging aan, maar voor veel bewoners is die verlaging een wassen neus. Ze raken meestal hun huurtoeslag kwijt als ze de huurverlaging accepteren en schieten er dan financieel weinig mee op.

Dat er tot nu toe door de corporaties zelfs geen excuus is aangeboden aan de bewoners is in- en intriest en hakt er behoorlijk in bij de bewoners. Een snellere vervanging van de loden leidingen is niet genoeg. Geef bewoners compensatie, erkenning van gezondheidsproblemen en excuses.

Canan Uyar, stadsdeelcommissielid Amsterdam-Noord PvdA

Canan Uyar

Canan Uyar

Canan is sinds 2010 politiek actief in Noord. Ze heeft zowel in de stadsdeelraad (2010-2014) als de Bestuurscommissie (2014-2018) gezeten. Sinds maart 2018 zit ze in de Stadsdeelcommissie tevens is ze fractievoorzitter van Pvda Amsterdam-Noord. Zij houdt zich onder andere bezig met; gelijke kansen voor iedereen, balans tussen verdichting en leefbaarheid, behoud van groen, mobiliteit

Meer over Canan Uyar

Waar ben je naar op zoek?