Voor schonere lucht op de pont

Door Lodewijk Bleijerveld op 8 maart 2023

Reizigers die de pont pakken moeten zeker kunnen zijn van een gezonde overtocht. In de stadsdeelcommissie is het ongevraagd advies dat de D66-fractie en ons commissielid Lodewijk Bleijerveld hebben ingediend aangenomen.

Dagelijks nemen gemiddeld 70.000 mensen de pont van en naar Noord. Op de pont geldt naast een rookverbod, ook het verbod om de motor van scooters/bromfietsen aan te hebben staan. Zij dienen dus hun motor uit te hebben staan van het moment wanneer de pont wordt opgereden tot het moment je van de pont bent afgereden. En dat kan – in tegenstelling tot de Canta – ook prima.

Onderzoeken laten zien dat deze lucht zeer schadelijk is voor onze gezondheid.

Helaas zien en horen wij dat de werkelijkheid anders is. Scooters/bromfietsen rijden vaak gemotoriseerd de pont op en/of zetten hun motor aan om snel van de pont af te rijden. Vaak staan ze ook vooraan, waardoor de mensen die daarachter staan te wachten hun uitlaatgassen vol in hun gezicht krijgen. Onderzoeken laten zien dat deze lucht zeer schadelijk is voor onze gezondheid. Deze uitlaatgassen vol zitten met ultrafijne deeltjes.

Voetgangers en fietsers zijn in deze situatie ook niet zomaar passanten in het verkeer. Voetgangers en fietsers die de oversteek maken, worden ongevraagd langere tijd aan deze uitlaatgassen blootgesteld. Ter bevordering van onze gezondheid is dit niet wenselijk. Wij zijn van mening dat gedragsverandering begint met uitleggen waarom iets niet wenselijk is. Daarom vragen we in ons ongevraagd advies niet om harde handhaving, maar voor betere communicatie en campagnes voor gedragsverandering voor schonere luchten op de pont.

Lees hier het ongevraagde advies >

Lodewijk Bleijerveld

Lodewijk Bleijerveld

Amsterdam. De mooiste stad op aarde. Maar lang niet meer voor iedereen. Een fijne en betaalbare woning, fatsoenlijk werk, gelijke kansen in het onderwijs, vertrouwen in een overheid die er voor iedereen is: voor veel Amsterdammers allang geen vanzelfsprekendheid meer. Daarom strijd ik voor een stad waar iedereen de kans krijgt het beste uit zichzelf

Meer over Lodewijk Bleijerveld

Waar ben je naar op zoek?