Advies; Voorkom kaalslag van kunst en cultuur in Noord, is unaniem aangenomen.

Door Canan Uyar op 13 oktober 2024

Na het stellen van vragen begin september 2024 over 13 culturele instanties waarvan de subsidies van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) niet gehonoreerd werd. En dus acuut bedreigd werden in hun voortbestaan namen we als PvdA zijnde het initiatief voor een ongevraagd advies, die we samen met GroenLinks indienden. Ons advies ‘Voorkom kaalslag van kunst en cultuur in Noord’ werd op 2 oktober 2024 tijdens de stadsdeelcommissievergadering lang en breed besproken en uiteindelijk unaniem aangenomen. Onze fractievoorzitter Canan Uyar die tevens initiatiefnemer van het advies is, is blij met de steun van de commissie en van de portefeuillehouder die het advies omarmde.

In het advies vragen we het Dagelijks Bestuur;

1. Te achterhalen wat de ‘spreidingscijfers’ zijn van het AFK om op die manier duidelijkheid te krijgen hoe subsidies zijn verdeeld.

2. Oog te hebben voor sociaal-maatschappelijke, cultuur educatieve, talentontwikkelende aspecten van deze organisaties en hun inzet voor kansengelijkheid in Noord te waarborgen.

3. Te verkennen of de Aanpak Noord een grotere rol kan spelen in de versterking van de kunst- en cultuursector.

4. Alles in het werk te stellen om het gat dat nu ingeslagen is te repareren zodat deze organisaties kunnen blijven bestaan in Noord.

5. Daar waar mogelijk frictiegelden beschikbaar te stellen zodat organisaties de tijd krijgen om een doorstart te maken.

Canan; ‘Het gaat in het advies voornamelijk om korte termijn oplossingen want voor een structurele oplossing hebben het college erbij nodig’.

Portefeuillehouder heeft toegezegd het gesprek hierover te zullen blijven voeren met het college, de wethouder en de organisaties zelf.

Canan Uyar

Canan Uyar

Canan is sinds 2010 politiek actief in Noord. Ze heeft zowel in de stadsdeelraad (2010-2014) als de Bestuurscommissie (2014-2018) gezeten. Sinds maart 2018 zit ze in de Stadsdeelcommissie tevens is ze fractievoorzitter van Pvda Amsterdam-Noord. Zij houdt zich onder andere bezig met; gelijke kansen voor iedereen, balans tussen verdichting en leefbaarheid, behoud van groen, mobiliteit

Meer over Canan Uyar