Door op 6 april 2017

College weer in de fout bij afspraken betaalbare woningen

Eind maart 2017 startte de verkoop van starterswoningen in Amsterdam Noord. Het gaat echter voor een groot deel helemaal niet om starterswoningen. Weer blijkt het College geen goede afspraken te hebben gemaakt.

 

Eind Maart 2017 is de verkoop gestart van woningen in project kade noord. Volgens de gemeente Amsterdam bestaat het project uit 47 duurzame, klimaatneutrale, betaalbare koopwoningen voor starters. Volgens funda.nl lopen de prijzen van de woningen in het project Kade Noord uiteen van € 189000 tot € 382000. Dat zijn dus geen starterswoningen. Een starterswoning is een koopwoning van maximaal € 245000. Uit de gegevens van funda.nl is op te maken dat slechts 32 van de 47 woningen starterswoningen zijn.


“Onbegrijpelijk dat dit weer gebeurt’

 

Een bewoner kwam op 5 april jl. in de vergadering van het Algemeen Bestuur inspreken hierover. Hij snapte er niets van dat de prijzen voor deze woningen zo hoog waren, en wilde weten hoe het kan dat de gemeente steeds heeft volgehouden dat er starterswoningen gebouwd zouden worden.

 

Erna Berends, bestuurder in Amsterdam Noord (SP) bevestigt dat het niet goed is gegaan: ‘De prijzen zijn zeker hoger dan verwacht. Ook hier zijn geen prijsafspraken gemaakt. Er worden marktconforme prijzen gevraagd’. Ook gaf zij aan dat de gemeente zelf de grondprijs voor de bouwer flink verhoogd heeft.

 

Alphons Muurlink, fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam Noord: `Het is onbegrijpelijk dat het college richting het Algemeen Bestuur in Noord, de gemeenteraad en de bewoners steeds heeft volgehouden dat het zou gaan om starterswoningen, en dat starters op de woningmarkt ook nu weer achter het net vissen”. Hij vervolgt: ´In korte tijd is dit al de derde keer dat de gemeente geen afspraken heeft gemaakt om woningen betaalbaar te houden, en de prijs van de woningen de lucht in schieten.´ Eerder bleek uit onderzoek van de PvdA in Amsterdam Noord dat dit al gebeurde bij 74 huurwoningen in Elzenhagen Noord en 120 studentenwoningen in de Hamerstraat.

 

‘Betaalbaar bouwen, betaalbaar houwen’

 

VVD, D66 en SP gaven in de bespreking in het Algemeen Bestuur aan dat we dit nu eenmaal moeten accepteren, omdat dit nu eenmaal de marktwerking is. Volgens Erna Berends zijn er geen goede maatregelen te bedenken om deze ontwikkeling tegen te gaan. Volgens Saskia Groenewoud (D66) is er maar één oplossing en dat is bouwen, bouwen en bouwen.

 

Alphons Muurlink: “Het is onzin om te beweren dat de gemeente geen afspraken zou kunnen maken om woningen betaalbaar te houden. Daar hebben we in het verleden voldoende ervaringen mee in Amsterdam. Het college regelt het gewoon niet. Betaalbaar bouwen, betaalbaar houwen. Dat is waar we ons hard voor moeten maken. Anders is er straks geen betaalbare woning meer te vinden in Amsterdam.”