22 februari 2010

Funky Politics in de Valk!

Stichting Dock organiseerde een interactieve verkiezingsshow voor jeugdigen in het jongerenproductiehuis de Valk aan het IJplein. De bedoeling was om jongeren tussen 15 en 25 jaar op een ludieke wijze in aanraking te laten komen met de politiek en de verkiezingen.

Voorafgaand aan deze show vond een workshop plaats, waarin de jongeren de onderwerpen verzonnen waarover zij met de politici in debat wilden gaan. Ook selecteerden zij vier politieke partijen uit de elf partijen die aan de verkiezingen meedoen. Zij kozen voor de PvdA, VVD, SP en voor Leefbaar Noord.

De deelraadverkiezingen staan voor de deur, daarom besloot Stichting DOCK in samenwerking met SJA een verkiezingsshow in het jongerenproductiehuis de Valk te organiseren met de veelbetekende naam ‘Funky Politiczz’. Deze interactieve show, gepresenteerd door een bekend duo bestaande uit stand-up comedian Big Ed en presentator Martijn de Greve, was bedoeld juist om jongeren voor te bereiden op de verkiezingen en hun eventueel stemrecht. De jongeren zelf bedachten de gespreksonderwerpen, waarop zij de vier vertegenwoordigers van de politieke partijen wilden aanspreken.

De jongeren hadden in groepjes een onderwerp uitgekozen en droegen deze op een creatieve manier (gitaar, zang, toneel) aan het publiek en de politici voor in de vorm van een pleidooi. Daarna kregen de politici één minuut de tijd om hun standpunten te verdedigen. Coby van Berkum (PvdA) won een meerderheid aan jongeren voor haar ideeën voor de aanpak van de Jeugdcriminaliteit. Daniël Peters (SP) won de sympathie van de jeugd met zijn pleidooi tegen de OV-chipkaart en Erim Ugurlu (VVD) door het belang aan te geven van onderwijs en de kennis van de Nederlandse taal.

Herman Rammers (Leefbaar Noord) zorgde voor enige opschudding in de zaal toen hij de jeugd aansprak op een gebrek aan respect. Hij doelde op de problemen tussen de culturen die juist door respect voor elkaar te tonen opgelost konden worden.
(Bron: De Echo, editie Noord)