Knotwilgen in Noord

18 januari 2023

Wist u dat knotwilgen jaar in jaar uit fout geknot werden in Noord?
In Noord worden de knotwilgen namelijk ieder jaar volledig geknot, terwijl dit in andere stadsdelen gefaseerd gebeurt.

Wilgen zijn voor insecten en sommige vlinders levensbelangrijke vroegbloeiers. Daarom horen ze niet ieder jaar geknot te worden. Wanneer er wel wordt geknot, is het belangrijk dat om en om moet doen zodat er altijd takken overblijven voor insecten, vlinders en vogels.

Ons commissielid Canan Uyar heeft begin 2022 vragen gesteld aan de toenmalige portefeuillehouder. Hierin werd verzocht om ook in Noord gefaseerd te knotten. HAar antwoord was toen: ‘we doen het goed in Noord’.

Nu het weer knottijd is, kreeg Canan wederom signalen van bewoners dat knotwilgen weer volledig geknot werden. Ze trok gelijk aan de bel en heeft vragen en een verzoek ter verbetering ingediend.

Het resultaat mag er zijn! Het onjuist knotten is begin vorige week met onmiddelijke ingang stopgezet. Ook is de bomenconsulent erbij gehaald, die de signalering en het verzoek van Canan onderstreepte.

Vanochtend zijn de groenmedewerkers gestart met het om en om knotten van de knotwilgen.
Het is de bedoeling dat dit in heel stadsdeel Noord uitgevoerd wordt, zodat alle knotwilgen voortaan juist, natuurinclusief en ecologisch verantwoord geknot zullen worden.

Het had wat voeten in aarde maar het resultaat mag er wezen💪

 

 

 

 

 

 

Foto’s: F. Kok