Veilig naar school

Door Lodewijk Bleijerveld op 9 oktober 2023

Versnel het invoeren van schoolstraten in Noord. De motie die hiertoe opriep kreeg – op Forum van Democratie na – brede steun van de stadsdeelcommissie.

Bij het brengen en het ophalen kan het rondom een basisschool een chaos van jewelste zijn. Auto’s, fietsers, rennende kinderen; alles tegelijk en kriskras door elkaar. Gelukkig gaat dit meestal goed, maar voorop moet staan dat kinderen zeker moeten zijn veilig naar school te kunnen gaan. Veilig enthousiast en zonder zorgen naar een klasgenootje verderop rennen.

Een schoolstraat kan die veiligheid bieden rondom een school bieden. In de ochtend en in de middag, wanneer een school opent of sluit, wordt een straat tijdelijk afgesloten voor auto’s. In de Bongerd waar mijn kinderen naar school gaan hebben we sinds kort een schoolstraat als pilot. Die wens ik elke school waar dat mogelijk is.

Met Silke Tijkotte (D66) was ik daarom mede indiener van de motie. Waarin we opriepen:

  • Actief scholen te benaderen en in kaart te brengen welke scholen mogelijk gebruik
    van willen maken van schoolstraten.
  • Snelheid te houden op het uitrollen van schoolstraten in Noord. De stadsdeelcommissie wenst in het voorjaar 2024 geïnformeerd te worden over de stand van zaken over hoeveel scholen een schoolstraat hebben met de start van het schooljaar ‘24/’25.
  • De stadsdeelcommissie wordt daarbij ook graag geïnformeerd over wat de redenen van scholen zijn om geen gebruik van schoolstraten te maken, waar schoolstraten wél zouden kunnen worden toegepast. Om zo een inzicht te krijgen voor beter beleid.

Schoolstraat Bongerd

Lodewijk Bleijerveld

Lodewijk Bleijerveld

Amsterdam. De mooiste stad op aarde. Maar lang niet meer voor iedereen. Een fijne en betaalbare woning, fatsoenlijk werk, gelijke kansen in het onderwijs, vertrouwen in een overheid die er voor iedereen is: voor veel Amsterdammers allang geen vanzelfsprekendheid meer. Daarom strijd ik voor een stad waar iedereen de kans krijgt het beste uit zichzelf

Meer over Lodewijk Bleijerveld
Word lid van de PvdA!

Word lid van de PvdA!

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.
Doe mee en word lid!