Deze foto laat zien hoe het er op 26 augustus 2020 om 19:25 bij fietsparkeerplek voor het stadsloket eruit zag. Op dat tijdstip zijn er bijna geen ambtenaren en zeker geen bezoekers in het stadsloket te vinden. Wel veel fietsen waarvan velen op de grond. Vergis je niet overdag ziet het er net zo erg zelfs erger uit. Een onprettig en ongastvrij gezicht die veel klachten en gevloek van onze bewoners en bezoekers met zich mee brengt.
Om deze situatie te verbeteren heeft de stadsdeelcommissie op initiatief van de PvdA in februari 2020 een ongevraagd advies ingediend die ondanks vele argumenten van de portefeuillehouder werd aangenomen.
Argumenten waren dat;
-stadsloket in stationsgebied viel dus lang fietsparkeren ontmoedigd moest worden
-door kort parkeren er meer plekken voor de bezoekers zouden zijn
-ivm stationsgebied 14 dagen handhaving mogelijk was
-door geen fietsnietjes en aanleunbeugels te plaatsen men korter zou parkeren
-doorloopsnelheid hierdoor een feit zou zijn
-voor lang parkeren vlakbij fietsstation van NZ-lijn was
Zoals gezegd ondanks deze argumenten van de portefeuillehouder is het advies aangenomen. Want wij signaleerden dat er nog steeds veel fietsers in de vakjes (lang) parkeerden en dat fietsen vaak omvielen, dat wekte veel irritatie op. Want wie wil zijn/haar fiets nou zonder fatsoenlijk vast te maken kort of lang achterlaten? Het kwam heel vaak voor dat je je fiets na een bezoek aan het stadsloket liggend op de grond terug kon vinden. Deze foto laat dat ook zien, zelfs na sluitingstijd van het stadsloket zijn er veel fietsen op de parkeerplek en velen liggen ook nog eens op de grond. Dus een verbetering is er echt niet te zien en te merken.
Wat schets dan ook ons verbazing toen we een negatief antwoord kregen op ons advies met dezelfde argumenten die we zeven maanden terug al hadden gehoord. Wanneer de Stadsdeelcommissie een ongevraagd advies indient mag het Dagelijks Bestuur dat niet zo maar naast zich neer leggen. Zo ja, dan moeten ze dat met goede argumenten onderbouwen, ze moeten zeker niet met argumenten komen die zeven maanden terug al genoemd zijn. Die werden namelijk door de meerderheid van de commissie onvoldoende bevonden waardoor ons ongevraagd advies werd aangenomen.
Wij kunnen heel goed met een NEE leven, maar wat wij onacceptabel vinden is dat portefeuillehouder er zeven maanden over doet om de eerder niet geaccepteerde argumenten nogmaals uit de kast haalt en zo het advies naast zich neer legt. En dat ze dit doet door te zeggen dat ze niet om het beleid heen kan was helemaal een verrasing. Het enige beleid wat er is, is dat de stationsgebieden een kortere handhavingsbeleid hebben, namelijk 14 dagen, nergens wordt genoemd dat op een stationsgebied geen fietsnietjes of aanleunbeugels mogen komen.
Meerdere stadsloketten in Amsterdam bevinden zich in drukke plekken bijvoorbeeld naast of midden in een winkelcentrum of bij een markt. Bij die loketten zijn fietsnietjes of aanleunbeugels voor de deur heel normaal. Noord bant ze liever uit en heeft liever een chaos aan omvallende fietsen voor de deur.
Ook gaf ze aan dat ze veel tijd nodig had om uit te zoeken of handhavingsbeleid korter kon zoals in ons advies wordt gevraagd. We namen de proef op de som en belden met 14020 met de vraag of het beleid echt niet korter kon en hoe het zit met wel/geen fietsnietjes in stationsgebied en hadden binnen half uur een antwoord op onze vraag, waar portefeuillehouder zeven maanden voor nodig had.
Naast bovengenoemde argumenten kregen we ook een advies van de portefeuillehouder namelijk, tijdens update van Kader Fietsparkeren, die binnenkomt voor advies langs stadsdelen komt, aandacht hiervoor te vragen. Tja, als zelfs een zwaarwegend advies van volksvertegenwoordigers niets voorstelt, wat te doen met dit voorstel?
Feit is dat weghalen van fietsnietjes, ja… ze stonden al jaren voor het stadsdeelhuis, geen beleid maar een eigen keuze en besluit van de portefeuillehouder is. We geloven dat dit een tijdje terug met alle goede intenties is gedaan. Wat we niet begrijpen is dat ze, ondanks dat dit niet werkt, ondanks bewoners hierover klagen en ondanks een ongevraagd advies, zich aan haar besluit vastklampt.
Maar ach, wat zei schrijver en voormalig journalist Chris Keulemans vorige week ook al weer; ‘de controle loslaten en delen dat kunnen, durven, mogen en willen veel van onze bestuurders en ambtenaren niet.’
We onderschrijven zijn kreet, ‘Democratisering van Noord loopt vast’.