PvdA Noord is tegen Erotisch Centrum op NDSM

Door Canan Uyar op 26 mei 2023

Op woensdag 24 mei werd in de stadsdeelcommissievergadering het conceptadvies over het Erotisch Centrum behandeld. Hieronder is de tekst van onze fractievoorzitter te lezen over dit conceptadvies.

Voorzitter,

Laat ik voorop stellen dat de PvdA tegen een Erotisch Centrum op de NDSM is. Wij waren de eerste fractie die gelijk op dag één, toen dit voornemen bekend werd, luid en duidelijk van zich liet horen. Dit zowel in de lokale pers als op landelijk tv (2x zelfs). We hebben vanaf het begin NEE tegen deze locatie gezegd en blijven daarbij.

Noord verdient een goed en gedegen advies met goede argumenten en feiten, in plaats van een advies dat geschreven is met onderbuik gevoelens, herhalingen en/of opmerking als ‘dit kunnen we niet terug zien of terug lezen in het stuk’.

Voor een goed en scherp advies hebben we – wat ons betreft – meer informatie en feiten nodig. Daarom heeft de PvdA fractie ook een tiental vragen aan de burgermeester gesteld om de juiste feiten boven tafel te halen.

Wij zien dit concept advies als een start document dat we straks met feiten en inhoudelijke punten gaan aanscherpen. Er zitten erg veel dubbelingen met het DB advies in, die er wat ons betreft uit moeten. Ook leven er nog veel vragen over missende documenten en informatie. Deze vragen hebben we aan het begin van dit traject gesteld en we wachten nog op de beantwoording zodat we het advies kunnen aanscherpen.

De PvdA fractie begrijpt dat er ook veel emotie bij bewoners zit over dit onderwerp, deze locatie heeft ook bij mij emotionele waarde omdat mijn vader jarenlang op de scheepswerf gewerkt heeft. Het is goed dat we ook persoonlijk geraakt en betrokken zijn, want de NDSM is inmiddels een woonwijk waar kunst en cultuur floreert. Dit zijn de rauwe randjes waar we allemaal zo gehecht aan zijn en moeten behouden met voldoende groen en sport invulling in de toekomst. Een Erotisch Centrum past daar niet bij. Zoals directeur van STRAAT laatst zei: ‘NDSM is het Rijksmuseum van Noord, je zet geen EC naast het Rijksmuseum, dus waarom hier dan wel?’

We vinden het plan van de komst van een Erotisch Centrum op NDSM niet zuiver, onvolledig en wijzen het daarom af. PvdA roept het college op om dit plan terug te roepen en de NDSM te schrappen als geschikte locatie van hun lijst. Want onderbouwing wat betreft geschiktheid van deze locatie leunt op aannames, wensdenken, slechte argumenten en een onvolledig locatie onderzoek.

Voorzitter, ik eindig zoals ik gestart ben. PvdA fractie is tegen een Erotische Centrum op NDSM en kijkt uit naar beantwoording van onze vragen. Zodat we de juiste feiten en informatie in ons definitieve advies kunnen verwerken om uiteindelijk met een advies te komen die Noord waard is.

Canan Uyar

Canan Uyar

Canan is sinds 2010 politiek actief in Noord. Ze heeft zowel in de stadsdeelraad (2010-2014) als de Bestuurscommissie (2014-2018) gezeten. Sinds maart 2018 zit ze in de Stadsdeelcommissie tevens is ze fractievoorzitter van Pvda Amsterdam-Noord. Zij houdt zich onder andere bezig met; gelijke kansen voor iedereen, balans tussen verdichting en leefbaarheid, behoud van groen, mobiliteit

Meer over Canan Uyar