PvdA Noord presenteert actieplan tegen armoede 

Door Lodewijk Bleijerveld op 23 februari 2022

Amsterdam is een rijke stad en toch balanceren veel Noordelingen op de rand van armoede. Door een onzeker inkomen, snel stijgende huur, duurdere boodschappen en stijgende energieprijzen liggen betalingsproblemen en schulden op de loer.

PvdA Amsterdam Noord maakt zich zorgen en komt met een actieplan. ‘Armoede is een hardnekkig probleem en heeft vele gezichten; zo ook in Noord. Schrijnend zichtbaar hier zijn de twee voedselbanken waar ruim 300 huishoudens gebruik van moeten maken. Minder zichtbaar is de verborgen armoede die zich afspeelt achter de voordeur’ zegt Canan Uyar, lijsttrekker PvdA Amsterdam Noord.

Armoede is een veelkoppig monster. Schaamte rondom armoede en schulden is groot en isolement ligt op de loer. Daarom wil de PvdA armoede en schulden bij de wortel aanpakken. Dat doen we via educatie, maar ook door de drempel om dit bespreekbaar te maken zo laag mogelijk te maken. De PvdA wil investeren in buddyprojecten en inloopspreekuren in de wijk. ‘Als we niets doen is de kans groot dat armoede van generatie op generatie wordt doorgegeven’, aldus Canan Uyar.

In Noord zijn veel huurwoningen slecht geïsoleerd. Wanneer de energiekosten stijgen, zoals nu het geval is, betalen de bewoners de rekening. ‘Dan wonen zij voor nog meer geld in een slechte woning’, zegt Lodewijk Bleijerveld, nummer 2 op de kandidatenlijst van PvdA Noord. Woningen met de laagste energielabels moeten sneller worden aangepakt. De verhuurder mag deze investeringen terugverdienen door de huurprijs te verhogen, maar de totale woonlasten (huur + energierekening) mogen niet toenemen.

Ongelijk investeren in gelijke kansen

Andere punten uit het actieplan van de PvdA zijn dat Amsterdammers die in armoede leven op kosten van de gemeente een snelle internetverbinding moeten krijgen, armoede niet mag leiden tot slechte gezondheid en isolement. De PvdA Noord wil ongelijk investeren in gelijke kansen. De PvdA wil dat men met een Stadspas goedkoper gebruik moet kunnen maken van het openbaar vervoer, dat er een OV-Noord-korting komt omdat de afstanden gewoonweg groter zijn en dat er via de Stadspas verse groente en fruit met korting kan worden gekocht.

Het gehele actieplan lees je hier >

Op 26 februari zal de PvdA aanwezig zijn bij de demonstratie Stop Armoede in Noord op het Mosveld.

Canan Uyar en wethouder Armoede Marjolein Moorman @Voedselbank

Canan Uyar en Marjolein Moorman helpen bij de voedselbank.

Lodewijk Bleijerveld

Lodewijk Bleijerveld

Amsterdam. De mooiste stad op aarde. Maar lang niet meer voor iedereen. Een fijne en betaalbare woning, fatsoenlijk werk, gelijke kansen in het onderwijs, vertrouwen in een overheid die er voor iedereen is: voor veel Amsterdammers allang geen vanzelfsprekendheid meer. Daarom strijd ik voor een stad waar iedereen de kans krijgt het beste uit zichzelf

Meer over Lodewijk Bleijerveld